Nyomtatás

Megjelent a Microsoft SQL Server 2012

A Microsoft bejelentette az adatbázis kezelő szerverének legújabb változatát az SQL Server 2012-t. Az új verzióban változott a licencelési modell és csökkentek az elérhető kiadások száma is.

A Microsoft az SQL Server 2012 licencelési konstrukciójának megújítása mellett számos új szolgáltatással, fejlesztéssel is színesíti a szoftverét.

A jelenlegi kilenc helyett három verzióban érhető el a szoftver. Megszűnik a Datacenter, a Workgroup, és a Standard for Small Business változatok. Helyettük három fizetős: a Standard, a Business Intelligence és az Enterprise változat érhető el.

 

 

Standard – Business Intelligence (BI) – Enterprise változatok

 

Standard - "Az adatplatform belépő csomagja biztosítja az alapvető adatbázis kezelési, jelentéskészítési és elemzési funkciókat." 

Az SQL 2012 alapverziója a Standard változat lett, amely legfeljebb 16 processzormagot támogat, az alap OLTP funkcionalitáson felül programozhatóságot (T-SQL; Területi támogatás; File táblázat), felügyelhetőséget (SQL Server Management Studio; Házirend alapú management) és üzletiintelligencia-funkciókat (Riportálás; Analitika; Többdimenziós szemantikus BI modellezés) tartalmaz. A szoftver legfeljebb két csomópontos failover fürtözést támogat. A új Standard kiadás kétféle licenceléssel kapható; az egyik a szerver + CAL modell, a másik pedig a processzormagonkénti konstrukció.

Business Intelligence (BI) - "Az új kiadás a magas színvonalú önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszerek kialakítására használható."

A Business Intelligence (BI) kiadás kimondottan üzleti intelligencia feladatokra fejlesztett változat, amely a Standard verzió összes funkcióján felül önkiszolgáló üzleti intelligencia tulajdonságokat (Power View; PowerPivot for SPS), a nagyvállalati adatmenedzsment-képességeket (Adattisztítás; Törzsadatkezelés) és in-memory szemantikus BI modellezést is tartalmaz. A Standardhoz hasonlóan két csomópontos hibatűrő fürtözést és legfeljebb 16 illetve 20 processzormagot támogat. A Business Intelligence (BI) verziót kizárólag szerver + CAL modellben lehet megvásárolni.

Enterprise - "Ideális választás magas rendelkezésre állást igénylő alkalmazásokhoz, nagy méretű adattárházakhoz vagy erősen virtualizált környezetekhez."

Az Enterprise az SQL 2012 „csúcsverziója”. A Business Intelligence tulajdonságain felül transzparens adattitkosítást, auditálási képességet valamint oszlopalapú tárolást, tömörítést, particionálást biztosít a felhasználók számára. Teljes értékű AlwaysOn funkciót (Magas rendelkezésreállás) biztosít a rendszer. Egy „availability group” akár öt adatbázis instance-ból is állhat. Az SQL 2012 Enterprise verziója csak processzormag alapon licencelhető és nem korlátozódik a használható processzorok száma.

 

Licencpolitika

A régi SQL Serverek processzor vagy szerver + CAL modellben voltak elérhetőek. Az új SQL 2012 –es verzióban az Enterprise kiadás processzormag (Core) alapon, a Business Intelligence verzió szerver + CAL modellben, míg a Standard kiadás a szerver + CAL és processzormag (Core) alapon is elérhető.

Szerver + CAL modell esetén nincs változás a licencelésben; mind fizikai, mind virtuális gépről legyen szó.

A processzormag (Core) licencelés esetén a licenceket csak 2 magos egységekben lehet majd megvásárolni. A megfelelő licenceléshez a gépben lévő összes fizikai processzormag számára licencet kell vásárolni. Minden processzorra minimum 4 mag licenc vásárlása szükséges. A magalapú licencelésre történő áttérést elsősorban virtualizált környezetben érdemes megvalósítani.

Virtuális környezetben kétfajta lehetőség van:

1. A VM-hez rendelt processzormagokat kell licencelni, ekkor minimum 4 mag licencet kell vásárolni egy VM részére. Az ügyfeleknek elegendő a SQL Server által valóban használt virtuális processzormagokra megvenni a szoftverlicencet.

2. A gépben lévő összes fizikai magot kell licencelni és SQL Enterprise verziót vásárolni SA-val. Ebben az esetben korlátlan számú VM-ben futtatható az SQL Server 2012.

Lehetőség van licenceket mobilizálni is, vagyis a SQL Server workloadok tetszőleges időközönként átvihetők szerverek között, amelyek akár egy publikus cloudban is lehetnek.

 

Az SQL Server 2012 újdonságai:

  • Nagy rendelkezésre állás az AlwaysOn - Availability Group segítségével.
  • Továbbfejlesztett online adatbázisműveletek. Server Core telepítés támogatása.
  • Továbbfejlesztett menedzselhetőség - (Recovery Advisor, a Contained Database, a PowerShell, Distributed Replay).
  • Új és továbbfejlesztett biztonsági megoldások - User Defined Server Roles, SQL Audit (Immár a felhasználó, illetve az alkalmazás is definiálhat eseményeket).
  • Privát és publikus felhő technológiák támogatása, valamint az új SQL Azure Data Sync.
  • Igény szerinti skálázódás eszközöktől az adatközpontokon keresztül a felhőig. Oszlopalapú Index - ColumnStore index, xVelocity - a gyorsabb és hatékonyabb lekérdezésekért.
  • Hatékonyabb adatelemzés a Power View és PowerPivot segítségével.
  • Konzisztens és megbízható adatok a BI Semantic Model és Data Quality Services használatával.
  • Könnyű és egyszerű fejlesztés az SQL Server Data Tools fejlesztőeszközel.

 

További információkért és árakért forduljon hozzánk bizalommal a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. 

Bergholz Kft. - Minden jog fenntartva!
Copyright © 2014 Bergholz Kft.
1115 Budapest, Vahot u. 13.

Tel: +36 (1) 205-36-84

Fax: +36 (1) 205-36-85

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.